Μαθησιακές Δυσκολίες (Learning Disabilities)

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ (ΜΔ) - LEARNING DISABILITIES

Υπάρχουν 2 είδη Μαθησιακών Δυσκολιών:
1. Γενικές - Συνήθως Δευτερογενείς – Εξωγενείς - Περιβαλλοντικής Αιτιολογίας, στις οποίες το παιδί υστερεί σε όλα τα είδη μαθημάτων και σ΄ολες τις συνθήκες, (π.χ. και στα γραπτά και στα προφορικά).
2. Ειδικές - Πρωτογενείς - Βιολογικής αιτιολογίας, στις οποίες το παιδί υστερεί μόνον σε ορισμένα είδη μαθημάτων (π.χ. στα γλωσσικά), ενώ σ΄αλλα μπορεί να αριστεύει (π.χ. στα πρακτικά) και να υστερεί μόνον σ΄ορισμένες μόνον συνθήκες (π.χ. στα γραπτά).

Ενώ η αιτιολογία των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών είναι κυρίως οργανική - βιολογική οι διαγνωστικές μέθοδοι - τεστ που χρησιμοποιούνται διεθνώς, στηρίζονται βασικά σε ψυχο - κοινωνικο - εκπαιδευτικές μεθόδους και τεστ, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης επιστημονικής γνώσης. Δηλαδή, διεθνώς η διάγνωση των ειδικών ΜΔ πραγματοποιείται έμμεσα και υποκειμενικά = με περιοσμένη αξιοπιστία, γι’ αυτό και αρκετές φορές διαφέρουν οι διαγνώσεις.
Ασφαλώς, το ιδανικό διαγνωστικό τεστ για μια βιολογικής αιτιολογίας διαταραχή, είναι βιολογικό, όπως είναι το διεθνώς μοναδικό PAVLIDIS TEST, το οποίο επιτυγχάνει, αντικειμενική και αξιόπιστη διάγνωση και για το οποίο προσέρχονται στα Κέντρα μας στην Ελλάδα, οικογένειες από τις 5 ηπείρους, από 29 χώρες (ακόμη και από τις πλέον προηγμένες, π.χ. ΗΠΑ, Ελβετία, Αυστραλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, κλπ.) 
              Πιθανές Αίτιες για όλες τις κατηγορίες Μαθησιακών Δυσκολιών 
¤ Νευρολογικές - Βιολογικές        ¤ Κοινωνικο - οικονομικές 
¤ Κληρονομικές                           ¤ Περιβαλλοντικές 
¤ Χαμηλή Ευφυΐα                        ¤ Εκπαιδευτικές 
¤ Ψυχολογικές                             ¤ Λειτουργικές
(π.χ.
Δυσκολία στην επεξεργασία οπτικο-γλωσσικών και άλλων πληροφοριών. Καθυστέρηση ή ανεπάρκεια γλωσσικής ανάπτυξης. Εσφαλμένες στρατηγικές μάθησης, απομνημόνευσης και ανάκτησης πληροφοριών).

Κατηγορίες - Μαθησιακές Δυσκολίες σύμφωνα με τα κριτήρια του - DSM-IV (διαγνωστικό εγχειρίδιο της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρίας) 
¤ Διαταραχή ανάγνωσης (δυσλεξία) 
¤ Διαταραχή μαθηματικών 
¤ Διαταραχή γραπτής έκφρασης 
¤ ΜΔ μη προσδιοριζόμενη αλλιώς
Κατηγορίες - Μαθησιακές Δυσκολίες σύμφωνα με τα κριτήρια του - ICD-10 (διαγνωστικό εγχειρίδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) 
¤ Ειδική Διαταραχή Ανάγνωσης (δυσλεξία) 
¤ Ειδική Διαταραχή Ορθογραφίας 
¤ Ειδική Διαταραχή Αριθμητικών Ικανοτήτων 
¤ Μικτή Διαταραχή Σχολικών Ικανοτήτων

Στις πρωτογενείς ειδικές Μαθησιακες Δυσκολιες δεν συμπεριλαμβάνονται αυτές που οφείλονται σε: ψυχωσικές καταστάσεις και άλλες σοβαρές ψυχοπαθολογίες τις οποίες εμφανίζουν τα παιδιά με ψυχογενή-αναπτυξιακά σύνδρομα, όπως σύνδρομο Αsperger, Tourette, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, αυτισμός, ιατρικά προβλήματα, όπως έλλειψη σιδήρου ή άλλων στοιχειωδών βιταμινών καθώς και νευρολογικές παθήσεις, τραυματισμοί, όγκοι εγκεφάλου, κλπ, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι ορισμοί των ΜΔ είναι πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει διεθνώς ένας κοινά αποδεκτός θετικός - αιτιολογικός ορισμός. Όλοι οι ορισμοί έχουν ως κοινό τους στοιχείο τα κριτήρια αποκλεισμού. Δηλαδή λόγω έλλειψης της κατάλληλης επιστημονικής γνώσης, αποκλείουμε όλες τις αιτίες που γνωρίζουμε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις ΜΔ και αν αυτές οι αιτίες δεν τις εξηγούν, τότε και λαμβάνοντας υπόψη τις ψυχο-εκπαιδευτικές επιδόσεις του παιδιού σε σχέση με τις αναμενόμενες για την τάξη και την ηλικία του, βγαίνει η διάγνωση των ΜΔ.

Ο ορισμός των ΜΔ της Νational Joint Committee of Learning Difficulties (1988) είναι ο εξής:
«Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι ένας γενικευμένος όρος που περιγράφει μια μεγάλη ομάδα πολύμορφων δυσκολιών οι οποίες εκδηλώνονται με ένα ευρύ φάσμα γλωσσικών διεργασιών και αναφέρεται στη λειτουργία και εκμάθηση της ομιλίας, της ανάγνωσης, της γραφής, της κατανόησης και των μαθηματικών. Αυτά τα προβλήματα είναι εγγενή στο άτομο, θεωρούνται ότι υπάρχουν εξαιτίας της δυσλειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος και είναι δυνατόν να εκδηλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Μαζί με τις ΜΔ είναι δυνατόν να συνυπάρχουν προβλήματα αυτορρύθμισης της συμπεριφοράς, κοινωνικής αντίληψης & κοινωνικής αλληλεπίδρασης τα οποία όμως από μόνα τους δεν προσδιορίζουν μια ΜΔ. Επίσης οι ΜΔ μπορούν να παρατηρούνται ταυτόχρονα με άλλα προβλήματα (π.χ. λειτουργική αδυναμία αισθήσεων, νοητική υστέρηση, σοβαρή συναισθηματική διαταραχή) ή με εξωγενείς επιρροές (πολιτισμικές διαφορές, υστερημένο γλωσσικό περιβάλλον, ανεπαρκής ή ακατάλληλη εκπαίδευση), δεν είναι όμως αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών ή επιρροών»

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Οι ΜΔ αντιμετωπίζονται επιτυχώς, κυρίως με εξατομικευμένες ψυχο-εκπαιδευτικές μεθόδους, μόνον από εξειδικευμένους ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους.
Η κατανόηση και η αποδοχή του προβλήματος από το παιδί, από την οικογένειά του και από τους εκπαιδευτικούς, αποτελούν τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή αντιμετώπιση.
Η σωστή και ακριβής διάγνωση καθοδηγεί την εξατομικευμένη αντιμετώπιση σύμφωνα με τις αδυναμίες, τους ρυθμούς και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού.

Η αποτελεσματικότητα της ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ που αποκλειστικά χρησιμοποιείται στα 'DyslexiaCenters - Pavlidis Method', είναι επιστημονικά - αντικειμενικά τεκμηριωμένη - αποδεδειγμένη από πολλαπλές διεθνείς ερευνητικές μελέτες και διατριβές γνωστών πανεπιστημίων της Αγγλίας όπως των Brunel & Sheffield (Katana, 2001, Katana & Pavlidis, 2004, 2005: Hatzifilippidou, 2004: Hatzifilippidou & Pavlidis, 2004, 2005: Hatzifilippidou, Pavlidis & Evans, 2005: Lynch, Pavlidis, Jackson, Evans, 1997) (βλέπε τη σχετική βιβλιογραφία που παρέχεται στην ιστοσελίδα μας).

● Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση και ακόμη καλύτερα η πρόγνωση των ΜΔ (π.χ. με το βιολογικό ΤΕΣΤ ΠΑΥΛΙΔΗ), τόσο αποτελεσματικότερη καθίσταται η αντιμετώπιση.
Ποτέ δεν είναι αργά, αλλά πάντοτε το χθες είναι προτιμότερο του σήμερα και αυτό του αύριο.
Η έγκαιρη διάγνωση και ακόμη καλύτερα η πρόγνωση όχι μόνον προλαμβάνει - μειώνει τις Μαθησιακές Δυσκολίες, αλλά και αποφεύγονται τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα όπως είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση που είναι το αποτέλεσμα της αρνητικής κριτικής και της καθημερινής ταπεινωτικής σχολικής αποτυχίας. Δηλαδή, με τη σωστή ψυχολογική υποστήριξη και με την εξατομικευμένη αντιμετώπιση (π.χ. με τη ΜΕΘΟΔΟ ΠΑΥΛΙΔΗ) οδηγείται το παιδί από την αποτυχία στην επιτυχία και από την δυστυχία στην ευτυχία.